Tapetointioppia aloittelijoille 2/2
Tämä kirje jatkaa siitä, minne edellinen jäi. Nyt saat vinkit nurkkien, kulmien ja erilaisten aukkokohtien tapetointiin. Lisäksi opit, mitä tapettirullan merkinnät kertovat tapetin ominaisuuksista.
Jos olet jo päässyt tapetoimaan pienen suoran seinän, voit hyvin lähteä haukkaamaan vähän isomman palan, eli ihan kunnon kokoisen seinän, jossa mahdollisesti on myös ikkuna- tai oviaukko. Tapetointi on siitä mukavaa, että vaikka joku menisikin pieleen, kaikki on aina korjattavissa. Vinoon menneen tapettivuodan saa nimittäin aina irrotettua ja korvattua uudella.
Ovi- ja ikkuna-aukot
Ovi ja ikkuna-aukot voivat mietityttää aloittelijaa, miten ne pitäisi tapetoida? Kuten aiemmassa kirjeessäni kerroin, tapetointi on hyvä aloittaa sellaisesta kohdasta, mihin silmä osuu ensimmäisenä - kuten vaikka ikkunaseinästä.
Ovia tai ikkunoita lähestyttäessä älä leikkaa tapettivuotaa aukkojen muotoon ennakkoon, vaan tapetoi kokonainen vuota myös ”tyhjän päälle” eli ikkunoiden ja ovien yli. Leikkaa aukot vasta sen jälkeen kun tapetti on seinällä - näin varmistat, ettei tapetti jää vajaaksi mistään. Leikkaa myös tapettivuodan ylä- ja alareunojen ylimääräiset kaistaleet vasta sitten, kun tapetti on seinällä.
Jos tapetoit paperitapetilla, leikkaus tehdään vasta sitten, kun liisteri on vähän kuivahtanut, näin et vahingossa revi tapettia rikki. Paperitapetti on herkkä repeytymään kosteana.
Pelkästään ikkunoiden ja ovien ylä- ja alapuolelle tulevat kaistaleet voit leikata valmiiksi mittaansa. Näissä kohdissa kannattaa aina hyödyntää hukkapaloja, jos vaan mahdollista.
Huoneen sisänurkat
Saat sisänurkat siistiksi, kun halkaiset nurkkaan tulevan vuodan pituussuunnassa kahtia niin, että nurkkaa lähestyvä vuota ulottuu vain noin 2 cm nurkan yli uudelle seinälle.
Ota siis mitta edellisestä vuodasta nurkkaan ja lisää siihen 2 cm. Leikkaa vuota halki ylhäältä alas. (Huom! Jos tapetoit oikealle, leikkaa kaistale vuodan vasemmasta reunasta ja jos tapetoit vasemmalle, leikkaa se oikeasta reunasta.)
Tee apuviiva ylhäältä alas uudelle seinälle, jotta saat seuraavan seinän tapetoinnin lähtemään suoraan.
Asenna ensin nurkkaa lähestyvä tapettisuikale paikalleen. Painele tapettia sormilla tai tapettiharjalla/lastalla varovasti nurkkaan.
Asenna sen jälkeen halkaistu loppukaistale uudelle aloittavalle seinälle vähän limittäin uuden päälle hyödyntäen piirtämääsi apuviivaa. Näin varmistat, että uuden seinän tapetti lähtee suorassa linjassa, eikä nurkasta tule kurttuinen. Silmä ei huomaa tapettien päällekkäisyyttä nurkassa.
Huoneen ulkokulmat
Kulmaa lähestyttäessä halkaise tapettivuota pituussuunnassa kahtia niin, että kulmaa lähestyvä vuota ulottuu vain noin 2 cm kulman yli uudelle seinälle. Hio uudelle seinälle taitettu tapetin reuna hiomapaperilla ohuemmaksi. Asenna uudelle seinälle kokonainen vuota kulmasta lähtien, eli kahden sentin taitos jää uuden tapettivuodan alle. Jatka normaalisti tapetointia.
Pistorasioiden ja katkaisijoiden kohdat
1. Katkaise huoneesta sähköt irrottamalla sulake ja irrota sitten pistorasian tai katkaisijan kansiosat.
2. Tapetoi seinä normaalisti ja asenna tapettivuota myös pistorasian päälle. Leikkaa terävällä veitsellä tarkasti aukko pistorasian kohdalle. Kiinnitä sen jälkeen kansiosat takaisin paikalleen.
Tapettirullien symbolit - mitä ne kertovat?
Tapettirullien kuvasymbolit sisältävät tärkeää tietoa, ja niistä kannattaa ainakin muutama asia aina tarkistaa. Symbolit kertovat tapetin asennuksesta ja sen ominaisuuksista, eli mihin liima tai liisteri levitetään, miten se irrotetaan, kestääkö tapetti kuinka paljon valoa, entäpä pyyhkimistä, pesua tai harjausta? Symbolit kertovat myös millainen kohdistus tapetissa on ja asennetaanko se puskusaumaan vai limittäin.
Tästä koonnista näet kaikki symbolit ja niiden selitykset.
Toivottavasti sait näistä kahdesta kirjeestä hyödyllisiä vinkkejä ja ohjeita tapetointiin. Jokaisen tapetointikerran jälkeen olet aina taitavampi, joten vaikka alussa menisi aikaa ja vähän hermotkin, älä luovuta. Lupaan, että saat jujusta kiinni, kun muutaman seinän urakoit. Kerro tapetointikokemuksistasi tai kysy, jos jokin jäi askarruttamaan kommentoimalla alle.
Tiesitkö muuten, että Jokanaisen remonttikirjasta saat todella kattavat ja havainnolliset ohjeet oman kodin pintaremontointiin ja tyypillisimpiin kunnostustoimiin. Voit tilata itsellesi kirjan laittamalla minulle viestiä täällä tai Instagramissa.
Kuvat: Jasmiini Lappalainen, Linda Lappalainen ja Ofer Amir
Hei, kiitos hyvistä ohjeista! Mietin, että etkö ota listoja ja ikkunankarmeja pois, ennen tapetointia. Eikö tulisi siisitimpi kun reunat tulisi peittoon? Vai pysyykö reunat irvistelemättä siisteinä. Minulla on suunnitelmissa tapetoida käytävä, jossa on 6 oviaukkoa ja 2 koko korkeaa aukkoa, eli tulee ulkokulmia joihin taptti päättyy. Eli toiseksi kysyisin vielä, että onko jotain niksiä saada tapetin reuna pysymään hyvänä tuollaisessa kulmassa, vai laitetaanko vaan kulmalista? (Tämä ei ole onneksi ihan ensimmäinen tapetointiprojekti, mutta edellisestä on 15 vuotta aikaa ja silloin ei ollut näitä easyuppeja.)