Näin voit säästää remonttikuluissa
Jos haaveilet kodin uudistamisesta ilman, että budjetti karkaa aivan käsistä, lue listaamani säästövinkit - voit parhaimmillaan säästää satasia tai jopa tuhansia euroja.
Remontointiin uppoaa yllättävän paljon rahaa, puhumattakaan pienistä tai suurista yllätyksistä, joita matkan varrella tulee vastaan. Fiksu suunnittelu, hyvä ennakointi ja pieni vaivannäkö voivat kuitenkin tuoda huomattavia säästöjä. Jos haaveilet kodin uudistamisesta ilman, että budjetti karkaa käsistä, tämä kirje on sinulle.
Olen itse pieni tarjoushaukka ja pyrin minimoimaan kuluja aina parhaani mukaan. En ikinä tilaile tarvikkeita kiinalaisista krääsäkaupoista, vaan pyrin tekemään säästöt kestävästi ja vastuullisesti. Alla olevat keinot ovat omakohtaisesti testattuja. Voit poimia niistä itsellesi sopivat ja soveltaa haluamallasi tavalla. Tekstin lopussa jaan myös Instagram-tililläni kyselyyn vastanneiden vinkkejä, joista aion itsekin hyödyntää ainakin yhden ihan suoralta kädeltä!
Disclaimer: Alla olevat asiat ovat täysin henkilökohtaiseen kokemukseeni perustuvia ja vuosien aikana karttuneita. Tässä tekstissä tuon esille erilaisia tapoja säästää ja jokainen voi niitä oman tarpeen mukaan kokeilla tai soveltaa. Rauta- ja kodinkonekauppoihin liittyvät tiedot voivat vaihdella ajasta ja paikasta riippuen, eli aina kannattaa kuitenkin itse kysyä ja selvittää.
1. Suunnittele hyvin
Käytä suunnitteluun aikaa. Voi kuulostaa itsestäänselvältä ja tylsältä, mutta jos lähdet suin päin tekemään, voi olla, että jokin toinen tapa tai materiaali olisi ollut edullisempi ja lopputuloksen kannalta parempi. Tutki, googlaa ja ota selvää vaihtoehdoista etukäteen.
Huolellinen suunnittelu säästää paitsi rahaa, myös aikaa. Kun asiat on mietitty valmiiksi, välttyt turhalta sähläykseltä ja vääriltä valinnoilta. Mikään ei ole raastavampaa kuin tehdä jokin työ kahteen kertaan.
2. Budjetoi ennakkoon
Laske budjetti ennakkoon mahdollisimman tarkasti ja varaa sen päälle 10–20 % yllätyksiä varten (niitä tulee melkein aina). Ennakkobudjetointi auttaa hahmottamaan remontin kokonaishintaa realistisesti, etkä joudu säästöliekille remontin loppupäässä, jolloin lopputulos kärsii tai ylität budjetin kohtuuttomasti.
Pidä remontin aikana kirjaa tehtävistä, tarvikkeista ja kuluista. Kun kaikki on ylhäällä, pysyt paremmin kartalla kokonaisuudesta ja hyödyt tiedoista myöhemmissä remonteissa.
Erityisesti suurissa remonteissa kokoan itse kaikki tiedot yhteen taulukkoon: materiaalihankinnat, ostopaikat, urakoitsijat ja kuitit. Pienistäkin laskuista kertyy yhteen laskettuna yllättävän isoja summia. Yksittäisiä maksuja on vaikea muistaa jälkikäteen, jos niitä ei heti kirjaa ylös. Tarkan kirjaamisen etu on, että langat pysyvät näin paremmin hyppysissä ja pysyy vahvemmin tilanteen päällä.
3. Hyödynnä kierrätys ja osta käytettynä
Omalla kohdallani ehdottomasti suurimmat remonttisäästöt tapahtuvat ostaessa ja myydessä nettikirppareilla. Jos olet tällä saralla noviisi, älä huoli, harjoitus tekee mestarin ja näillä alustoilla pitää vaan viettää aikaa. Harjoittelu vie hetken, mutta rahallinen voitto kompensoi menetetyn ajan.
Onpa kyse sitten remonttitarvikkeista tai rakennusmateriaaleista, löydät kaikkea edullisesti kierrätettynä Tori.fi:stä, Facebookin Marketplacelta tai purkutavara- ja roskalava-ryhmistä. Esimerkiksi vanhat ovet, kaapit, valaisimet, keittiökaapistot ja lattiamateriaalit voivat olla uudenveroisia, mutta vain murto-osan uusien hinnasta.
Itse olen ostanut todella paljon työvälineitä nettikirppareilta ja laittanut heti remontin jälkeen myyntiin takaisin (esim. laattaleikkurit tai johonkin erityiseen työhön liittyvät laitteet). Myös erilaiset kaapit, vetimet, valaisimet, pesualtaat, hanat tai vaatekaapit ovat löytyneet kierrätettynä, useimmiten lähes uudenveroisina. Hankinnoissa olen säästänyt useita satoja euroja.
Laitan itse usein myyntiin tavaroita, jotka ovat jääneet remontista yli, kuten tapettirullia, uusia sähköpistokkeita ja -kytkimiä, puolillaan olevia yhdeksän litran maalitonkkia. Voit siis löytää vaikka yhden tehosteseinän maalin kympillä tai parilla, ja kalliit tapettirullat ihan pilkkahinnalla!
Myös purkuhommissa kannattaa laittaa hyvät materiaalit ilmaiseksi tarjolle nettikirppareiden Annetaan-palstalle. Tällä tavalla säästyt kuljetus- ja kierrätysasemamaksuilta, toinen taas saa kaipaamansa materiaaleja omaan mökki- tai autotalliprojektiinsa. Varsinkin kodinkoneet, lattiamateriaalit ja kaapistot viedään käsistä. Tämä on myös ekologista.
Harvalla ihmisellä on isoja tiloja säilyttää remonttitarvikkeita vuosia, joten materiaalit menevät nopeastikin kiertoon. Myös ammattilaiset myyvät remonttityömailla ylijääneitä tarvikkeita nettikirppareilla.
Huom. Tarkista työvälineen tai materiaalin kunto. Kysy taustatietoja: mistä ostettu, kuinka vanha, löytyykö ehkä kuittia (jos kalliimmasta hankinnasta kyse). Maalitonkissa on usein sävytarrassa maalin sekoittamispäivämäärä, joten voit siten varmistua ostopäivästä.
4. Vuokraa työkalut
Jos tarvitset työkaluja vain kerran, vuokraa ne mieluummin kuin ostat. Rakennuskonevuokraamot tarjoavat edullisia vaihtoehtoja, olipa kyse katkaisusahasta, porakoneesta tai jostain erityistyövälineestä. Myös kirjastoista voi nykyään lainata remonttivälineitä, mikä on aivan mahtavaa!
5. Hyödynnä naapurusto ja tuttavat
Naapurit, tuttavat ja tuntemattomat voivat auttaa monessa asiassa. Laita someen kysely kavereille lainattavista tarvikkeista tai julkaise Facebookin kaupunginosaryhmässä kysely haluamistasi välineistä. Moni tuntematonkin lainaa mielellään kahvipakettia vastaan poraa tai sahaa.
6. Tee itse, mutta viisaasti
Omatoimisuus on erinomainen tapa säästää, mutta tee vain sinne asti mihin taidot riittää. Voit säästää satoja euroja purkamalla vanhoja kalusteita tai rakenteita remontin alta itse, kunhan teet sen turvallisesti ja tiedät, mitä voit poistaa ilman rakenteellisia riskejä.
Maalaaminen, tapetointi ja lattiankin asennus onnistuvat vähäisellä kokemuksella ja koskaan ei ole liian myöhäistä näitä opetella. Näissä hommissa ei haittaa, vaikka ykkösellä ei menisi maaliin, kaikki on korjattavissa ja mitään pysyvää vahinkoa ei pääse syntymään.
Putki- ja sähkötyöt ovat sen sijaan ammattilaisen hommia.
Huom! Muistathan, jos lähdet rikkomaan rakenteita ennen vuotta 1994 rakennetussa talossa, on asbestikartoituksen tekeminen pakollista ennen työn aloittamista. Asbesti on näkymätöntä ja hajutonta, mutta hengitettynä vaarallista. Vaaraa ei ole jos asbestipitoiseen aineeseen ei kajota. Varmista siis ennen kuin ryhdyt purkutöihin, onko asbestikartoitus tehty tai tarvittaessa teetä se ennen aloittamista.
7. Kilpailuta urakoitsijat
Jos tarvitset ammattilaisen apua, pyydä tarjouksia useammalta urakoitsijalta, neuvottele hinnoista ja tee kirjallinen sopimus, jossa on listattuna, mitä hintaan kuuluu. Urakkahinta voi usein olla paras ratkaisu - näin ainakin tiedät, minkälaiseen summaan tulee varautua, eikä kasvavat työtunnit karkaa käsistä.
Kannattaa kysellä ja kuulostella muiden kokemuksia hyvistä tekijöistä. Aina kallein ei ole paras ja halvin huonoin. Perustimme ystäväni kanssa KodinTekijät-palvelun juuri tähän tarpeeseen.
KodinTekijät on maksuton kodin ammattilaisten “tripadvisor”, jossa voi selailla kehuttuja ja luotettavia tekijöitä. KodinTekijöissä voit itse jättää suosituksen hyvälle ammattilaiselle ja lukea muiden arvosteluja suosittelluista tekijöistä. Voit itse myös lisätä palveluun hyväksi toteamasi ammattilaisen, jos yritys ei ole vielä listattuna. Katso tästä lisätietietoja.
8. Käytä paikallisten oppilaitosten palveluja
Tämä säästövinkki tuli Tiialta Instagram-kyselyn tuloksena, ja aion ehdottomasti itsekin ottaa käyttöön. Tiia kertoi saaneensa paikallisten oppilaitosten kautta tekijät seinien ja kattojen maalaukseen, kylpyhuoneen vesieristykseen sekä lattian kaatojen ja laatoitusten tekoon. Vesieristäjä oli saanut samalla tehtyä koulun vaatiman näytön.
Oppilastyönä toteutettujen töiden avulla voit siis säästää pitkän pennin ja opiskelijat saavat työkokemusta. Tätä kannattaa ehdottomasti tutkia! Tällaisen artikkelin löysin nopealla googlailulla.
9. Kilpailuta tarvikehankinnat
Myös remonttitarvikkeiden hintoja kannattaa vertailla, sillä eri liikkeiden hinnat voivat vaihdella huomattavasti. Itse käytän paljon aikaa hintojen vertailuun ja aika usein halvin vaihtoehto perusmateriaalihankinnoille on minun tapauksessani ollut Bauhaus.
Netraudassa, Byggmaxissa ja Bauhausissa on kiinteät hinnat, mutta K-Raudassa, Starkissa, Taloon.com:issa ja Värisilmässä kannattaa kysyä alennusta ostoksista. Puhumattakaan tietenkään pienemmistä ja paikallisista rautakaupoista. Varsinkin isommista eristä tai ostoksista kannattaa pyytää aina tarjous, sillä alennukset voivat olla huomattavat.
Esimerkiksi jos rakennat pihalle terassia, niin pyydä koko materilaalimäärästä (puutavara, ruuvit, suojakankaat, betonilaatat, kuljetus jne.) tarjous.
K-Raudoissa ja Värisilmä-liikkeissä jokainen kauppias toimii itsenäisenä yrittäjänä, joten voit hyvin kilpailuttaa tarjouksia myös saman ketjun eri liikkeistä.
Ainakin K-Raudassa ja Starkissa saa myös muutaman prosentin alennuksen hankkimalla rakentajan tai remontoijan kortin. Kortilla voi saada myös ilmaisen peräkärryvuokrauksen. Kortin avulla rautakaupat toivovat asiakkaan keskittävän ostoksensa jatkossakin kyseiseen liikkeeseen.
Isojen ja perinteisten rautakauppojen rinnalla voi myös hyödyntää muita toimijoita, esimerkkinä vaikkapa Jula, joka on itselle kiinnostava uusi tuttavuus ja josta sain ostettua haluamani sähkötarvikkeet lähes puolet halvemmalla kuin muualta. Puuilosta voi tehdä myös hyvän hintaisia työväline- ja materiaalilöytöjä.
Bonus: Yksi tärkeä huomio maalien hankintaan liittyen: kun ostat maaleja, älä haksahda halpaketjujen omiin merkkeihin. Haaskaat pahimmassa tapauksessa vain rahasi. Itse olen muutaman kerran kokeillut ja maalit olivat aivan litkua.
Tunnetut maalimerkit ovat hyviä, samoin isojen rautakauppaketjujen omat merkit. Näillä kaikilla maaleilla saat yhdellä tai kahdella maalauskerroksella hienoa jälkeä.
10. Pyydä alennusta kodinkoneliikkeissä
Jos teet keittiöremonttia ja joudut uusimaan keittiön kodinkoneet, niin älä tyydy kodinkoneliikkeiden listahintoihin. Kun keskität ostokset, pyydä ainakin kahdesta tai kolmesta liikkeestä tarjouspyynnöt. Muista mainita, että pyydät tarjoukset myös kilpailijoilta.
Kodinkoneliikeiden keskinäinen kilpailu on kovaa, ja jos teet isomman tilauksen, myyjät ovat usein valmiita taistelemaan tilauksestasi. Voit saada puhuttua hyvän hinnan päälle vielä vaikka ilmaisen asennuksen pesukoneelle.
Itse sain viime kesänä tingattua keittiön uusien kodinkoneiden 6000 euron lähtöhinnasta 1300 euroa alennusta ja lisäksi kaupan päälle kuljetuksen, pesukoneiden asennukset sekä vuotosuojat laitteiden alle.
Alennusten kysyminen voi tuntua vieraalta meillä Suomessa, ja joskus siinä vaaditaan pokkaa ja huumoria, mutta kun saa hyvän alennuksen tuotteesta, ei se enää tunnu yhtään niin oudolta. Itsellä tulee jo ihan selkärangasta.
11. Hyödynnä kausialennukset ja ennakoi
Remonttituotteita saa ostettua halvemmalla sesonkien ulkopuolella ja alennusmyyntiaikaan. Esimerkiksi puutarhatarvikkeet ovat edullisimmillaan syksyllä ja rakennusmateriaalit talvella. Rautakaupoissa kannattaa aina tarkistaa osastojen alennuspöydät, sillä niistä tekee löytöjä. Kalliit hanat ja pesualtaat voi löytää pikkurahalla varastoon odottamaan remonttia.
Muistathan, että nettikirppareilla toimii sama kausisääntö ja siellä voi aina vielä tinkiä pyyntihinnasta.
Bonus: Tapetin hankintaan yksi vinkki, joka toimii ikävä kyllä vain kerran. Elloksella uusi asiakas saa usein 30-40% alennuksen ensimmäisestä tilauksesta. Tämän alennuksen voi käyttää myös tapetteihin. Elloksen valikoimissa on erittäin laaja mallisto tunnettujen tapetinvalmistajien tuotteita. Itse sain aikoinaan 175 euron tapettirullan reilulla satasella. Hinta ei tuntunut yhtään pahalta enää alennuksen jälkeen.
12. Säästä materiaaleissa ilman, että laatu kärsii
Kun budjetti on rajallinen, kannattaa miettiä erilaisia vaihtoehtoja remontin toteutukseen. Esimerkiksi keittiöremontissa voi uusia vain näkyvät osat, kuten ovilevyt ja vetimet. Jos kaikki on uusittava, voi silloinkin säätää painopistettä: rungot voivat olla edullisemmat ja isompi rahallinen ja laadullinen panostus kohdistuu vain näkyviin osiin.
On hyvä pohtia myös materiaalien käyttöikää: jos halvempi vaihtoehto kestää vain muutaman vuoden ja kalliimpi kolminkertaisen ajan, kannattaisiko silloin valita kalliimpi vaihtoehto?
13. Tee vain osittainen remontti
Jos koko kylpyhuoneen uusiminen on liian kallista, voit harkita silloin osittaista uusimista. Vanhat laatat voi maalata, ja suihkuseinän voi vaihtaa ilman koko tilan uusimista. Valaistusta parantamisella saa ihmeitä aikaan ja allaskaapin tai peilikaapin vaihtamisella voi muuttua koko kylppärin ilme.
Makuuhuoneessa voit tapetoida tai maalata vain yhden tehosteseinän ja näin saat jo huomattavan muutoksen aikaiseksi.
14. Säilytä ja huolla hyvin
Tiesitkö, että maalit säilyvät pimeässä ja sopivassa lämpötilassa useita vuosia, jos tonkka on hyvin suljettu. Samoin seinäliimat ja liisterit. Maalin pinnalle muodostuva kalvo ei tarkoita, että maali olisi mennyt pihalle. Pinnan voi helposti poistaa ennen maalin sekoitusta.
Kun ostat laadukkaat työvälineet, esimerkiksi telat ja siveltimet, huolla ne hyvin ja pärjäät niillä monta vuotta. Pese kunnolla, äläkä anna maalin kuivahtaa välineisiin.
Huonot siveltimet jättävät ruman jäljen ja niistä irroneet karvat maalipinnassa repivät hermoja, siksi suosittelen ostamaan muutaman kunnon työvälineen.
15. Instagram-kyselyyn vastanneiden säästövinkit
Kysyin Instagramin stooreissa miten ihmiset säästävät remonttikustannuksissa. Suurin osa vastanneista säästi itse tekemällä purku- ja remonttihommia, kuten maalausta, paklausta ja kaikkea sellaista, johon omat taidot riittävät. Myös itse tehty liisteri mainittiin.
Tarjousten metsästäminen ja kierrätetyn suosiminen oli selkeä kakkosvaihtoehto. Moni sanoi ostavansa alennettuja tuotteita myös varastoon odottamaan. Kolmanneksi suosituimmaksi nousi hyvä suunnittelu ja ennakointi.
16. Hyödynnä kotitalousvähennys
Muista hyödyntää kotitalousvähennys työstä, joka tehdään kotonasi tai vapaa-ajanasunnollasi. Vähennystä voi saada vuonna 2025 enintään 1 600 euroa vuodessa per henkilö. Puolisot voivat saada vähennystä yhteensä enintään 3 200 euroa vuodessa. Kotitalousvähennys voi pienentää merkittävästi remonttikustannuksia, jos käytät ammattilaista
Pienet valinnat, suuret säästöt
Remontissa voi säästää monessa kohtaa, ja vaikka yksittäisinä valintoina ne voivat näyttää pieniltä, mutta pienien purojen yhteisvaikutus voi olla tuhansia euroja. Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja kiitos jos jaksoit lukea tänne asti :)
Kommentoi alle omat vinkkisi, jätä minulle palautetta kirjeestä tai kerro, mitä ajatuksia teksti herätti.
Terveisin Jasmiini <3